English, Filsafat, Memoir, Racauan

Irrelevance

If you could learn any skills, downloading knowledge, how do you work in the future?

The Fact is that you are no longer special, everybody can do what you do. Are you irrelevant?

Well yes and no.

Yes, if you enter the market competition. There will always be people cheaper than you, with more skill. Younger, better, faster, cheaper, you won’t stand a chance. You will lose and thus irrelevant.

No, if you collaborate with friends, colleagues and partners. Start making projects that you love, keep learning (or downloading) the skills that you need to make the project real. Community, solidarity, collaboration is the future.

Anybody could do what you do, but nobody could replace your social and political role. You are who you are not because of your skills, but because of your friends, family, and community.

Filsafat, Politik, Racauan

Manusia Era Pandemik

Akulah manusia era pandemik, gampang panik, sering manik, dan suka gimmick seperti film Tilik, aku suka bergidik, sosmed orang kukulik lalu aku sirik, tapi nggak suka dihardik balik. Oh, dan makananku organik, pesan online tinggal klik.

Kelasku menengah, sering jengah gampang gerah nggak mau pasrah dan paling suka marah. Kalau beragama, banyak orang kutuduh bid’ah, kalau tidak beragama banyak orang kutuduh jadah.

Internet duniaku, rumahku kantorku, smartphoneku terhubung dengan otakku. Demi cintaku aku rela jadi otaku, karena semakin kulihat mukaku semakin yakin aku oralaku. Mengejar standar aku tak mampu, cuma orang jelek yang mau padaku padahal tinggi Nian standarku, tapi itu bukan masalahku karena sekarang ada laptopku, ponselku lebih pintar dari aku, VPNku, VR ku, Vagina Palsuku, Vigelku, Vintage gameku, anti Virusku.

Anti Virusku online dan offline, orang bilang aku impoten, tidak berpotensi dan tidak keren, karena aku kurang ngetren, nggak punya fren, dan dibilang cemen. Padahal aku paling ngetren, karena sebelom PSBB diteken, isolasiku udah permanen.

Aku siap menyongsong masa depan yang kosong, karena bukannya sombong, lututku sudah kopong karena kebanyakan dipong artis dewasa nipong dari situs JAV odong-odong.

Kesepian tak jadi masalah, yang penting tak kena musibah. Gempa, tsunami, pandemi, gunung merapi, tak membuatku gelisah. Karena tiada musibah paling bikin resah, selain kuota dan sinyal wi fi yang musnah dari rumah.

*) kalau kamu suka sama apa yang kamu baca, Traktir gue kopi dong di bit.ly/traktirnosa. Biar gue bisa merasa bahwa ada yang baca dan dengerin aja jadi lebih semangat bikin. Heheheh…

Anthropology, English, Film/Video, Filsafat, Kurasi/Kritik, Politik, Racauan

Conspiracy (kon-spi-ra-si) | LockDown Series Episode 3

For Indonesian language scroll down.

In a YouTube conspiracy theory and fake news channel, a bio terrorism suspect named Juan Dominic is telling the audience how he and his extremist groups started the corona virus. The host of the show, Brian Juno, is setting a trap for Dominic–but Dominic is also setting a trap for Juno, and all humanity.

Dalam sebuah channel teori konspirasi, seorang tersangka bio terorisme bernama kode Juan Dominic membeberkan cara dan alasan penyebaran virus Covid 19. Pembawa acara Brian Juno berusaha menjebak sang teroris. Tapi yang tidak ia sangka, sang teroris juga berusaha menjebaknya; dan seluruh umat manusia.

Me and my friend Camilo made this video to participate in LockDown Series production conducted by MondiBlanc Film Workshop. We usually spent hours talking about philosophy or politics, so what the hell, we just made a fiction out of our usual conversation. This is an essay in a fiction form. Enjoy!

Saya dan sahabat saya Camillo membuat video ini untuk mengikuti rangkaian produksi Lock Down Series yang diprakarsai oleh MondiBlanc Film Workshop. Kami bisa menghabiskan waktu ngobrol berpanjang-panjang soal filsafat dan segala macam teori konspirasi, maka tak ada salahnya kami pakai obrolan kami untuk membuat sebuah karya fiksi yang berdasarkan data dan fakta-fakta— beberapa pastinya ada yang ngawur. Karenanya, ini adalah sebuah esei dialog berbentuk drama fiksi.

Untuk memudahkan penonton Indonesia, saya sudah membuat subtitle bahasa Indonesia untuk episode ini. Silahkan aktifkan close caption youtube dan pilih bahasa Indonesia. Selamat menikmati esei dalam bentuk drama fiksi via zoom ini.

English, Filsafat, Racauan

How to Prove God Exists to Atheists

So, you’re an Atheist?

Okay, you may not believe in God, but do you believe that your mind exists?

Sure you do, if not how do you suppose to read and understand the things I wrote? But how do you prove that your mind exist? Neuroscience could say that there are pulses or hormones, or synapsis or whatever that prove the existence of an ‘activity’ in your brain. But there hasn’t been any technology that can read your mind, imagination, or memory, vividly. We are living in a dystopia society and a black mirrored future, but mind reading machine still need to be develop for years ahead.

You might say, “Well, the mind exists and we can prove it subjectively and objectively with tools. And like black hole or far away space objects, we will get the accurate data eventually. It’s not Schrodinger’s cat: the mind does exist. But God, on the other hand…”

Let me put it this way then. Your mind, exist. The things you think about, exist in your mind: the imagination, the stories, the myths, the dreams. If you think about God, then She/He exists. If you think God does not exists, it won’t cause God to disappear from other people’s head.

In the end, we will mind our own mind. At least the ‘idea’ of God is in your Atheist head, then the existence or non-existence of God, does exists in your head too. Atheist don’t need to prove the existence of God. It doesn’t matter. But existence of the self, of identity, of politics and other abstract stuff, most atheists feel the need to prove them. Ergo, atheism is a belief system, just like religion. It’s institutionalized by all things secular.

God is problematic because He/She/It is dialectic historically. But the people who believe, are kind of ahistoric when it comes to this discussion. The history or dialectic of God will dissolve the foundation of God as an almighty and infinite being. If God is always changing, then there will be a possibility that it does not exist, and it bugs all the religious people. Atheists in a sense of dialectical, factual based argument, are supposed to be flexible.

But reality is hard, everybody knows that. Even for Atheists, reality is hard. We want to give meaning to our lives , and if we are unable to do so, if we feel that our lives are irrelevant, we need guidance. Religious people get it from their preachers. Atheist or moderately religious people get them from psychologists orang psychiatrist.

We are all human after all. We are all unique, but none of us are special. We need to worship something, and those who say they don’t, are hypocrites.